Останній тиждень лютого в народі називають «найсмачнішим», адже це час святкування Масниці, що передує Великодньому посту. Тому протягом 7-ми днів українці розважаються та за традицією пригощають одне одного млинцями.
Історія свята сягає ще язичницьких часів: воно проводилося на честь Весняного Сонця – Колодія та супроводжувалося релігійно-міфічними ритуалами і унікальними обрядодійствами. Праукраїнці вірили в те, що за допомогою колективних пісень, танців, згуків, сміху вони проганяють Зиму та закликають Весну – божество життєдайності.
Протягом тижня Масляної люди дозволяли собі щодня вживати м’ясні та молочні продукти. Традиційними стравами були гречані млинці та вареники з сиром. У перший день Масляної готували холодець із свинячих ніжок, які молодь використовувала для ворожінь.
У наш час традиції пращурів відроджуються. Колоритного значення тиждень Колодія набув цього року в Новгородківській школі. Вчителі ознайомили учнів з історією виникнення Масляної та зі звичаями давніх слов’ян, що супроводжували її. Загальні святкування відбулись у четвер. Розпочалися вони гамірним ярмарком, на якому були представлені млинці за різноманітними рецептами, вироби з тіста, вареники. Далі проходила концертна програма, що супроводжувалась іграми та розвагами. Завершилися «гуляння» школярів спаленням опудала, зробленого дітьми самостійно. Учні отримали незабутні враження від свята.
Ми повинні берегти традиції, що прийшли до нас від наших пращурів та передавати їх наступним поколінням!
Кольцова О. Т., вчитель української мови та літератури
Новгородківської ЗШ І-ІІІ ступенів
|